Jäsentiedotteet

Jäsentiedote 1/2023

Hyvä Elijärven ranta-asukas !
Hyvää alkavaa kesää kaikille ranta-asukkaille.

Kevät on ollut melko viileää, mutta on aurinko sentään paistanut lumikuurojenkin välissä.
Jäät lähtivät järvestä tänä vuonna 19.4.2023, eli jopa pari päivää pitkän ajan keskiarvoa aiemmin. Jäiden lähtöä on seurattu ja tilastoitu Elijärviyhdistyksen toimesta jo yli 60 vuotta. Myöhäisin jäiden lähtö on vuonna 1985, jolloin jäät lähtivät vasta 13.5. ja näitä toukokuun puolelle asti ulottuneita jäiden lähtöjä on 1950-1980 luvuilla useampiakin. Vuodelta 2020 on poikkeuksellinen kirjaus, koska järvi jäätyi vasta 29.2. aamulla ja jäät lähtivät lopullisesti saman päivän iltapäivällä.

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous on päätetty pitää 10.6.2023 klo 12:00 alkaen Yläneen Osuuspankin kerhohuoneessa, Yläneellä. Kokouskutsu esityslistoineen ohessa. Kokouksessa on myös kahvitarjoilu.
Kokouksessa esitetään yhdistyksen tilinpäätös ja toimintakertomus. Tilinpäätös perustuu yhdistyksen 97 hengen jäsenmäärän mukaisiin tuloihin ja menoihin. Päätetään myös Maija Lahtisen kutsumisesta yhdistyksen kunniajäseneksi.


Infotilaisuus vuosikokouksen yhteydessä
Valonialta, joka on Varsinais-Suomen kuntien yhteinen kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio, tulee vesi- ja luontoasiantuntija Jarkko Leka kertomaan meille Elijärvessä esiintyvistä levistä, vesikasvien niitosta ja pois keräämisestä sekä yleisesti vesiensuojelusta.
Koska kaikkien ranta-asukkaiden tavoitteena on järven virkistyskäytön ja järven tilan parantaminen, olisi tärkeää, että mahdollisimman moni pääsisi mukaan kuuntelemaan Jarkon esitystä.
Yhdistyksen jäsenyys ei ole edellytys osallistumiselle eli muutkin kuin jäsenet voivat tulla kuuntelemaan esitystä.
Jarkko Lekan esitys on ennen varsinaista vuosikokousta, alkaen klo 12:00 ja esityksen päätteeksi kuulijoilla on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijalle.

Yhdistyksen toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta päätetään vuosikokouksessa, mutta suunnitteilla on taas ”venetreffit” Suomen luonnon päivänä ja mahdollisesti siihen yhdistettyä muutakin ohjelmaa.
Muistutetaan myös jäseniä edelleen myynnissä olevista uniikeista Elijärvipaidoista. Paidat ovat hyvälaatuisesta 100% puuvillasta tehtyjä kotimaisia T-paitoja, jotka valmistaa meille Yläneen Nuppari. Paitojen hinnasta ja tilauksesta voit kysellä yhdistyksen puheenjohtajalta, Tuija Korhoselta puh. 040 536 7102.


Yläneellä on totuttuun tapaan tapahtumia pitkin kesää, joihin myös kesäasukkaat ovat tervetulleita. Pöytyän kunta julkaisee Pöytyän kesälehden, josta erinäiset tapahtumat selviävät. Tässä kuitenkin
muutamia poimintoja:

  • kesätori aina lauantaisin klo 8:00-13:00
  • Yläneen Säpinät torilla lauantaina 1.7.2023, jossa ohjelmaa koko perheelle
  • Himolan kesäteatterissa ”Ja Jumala loi naisen” 27.6.2023 alkaen
  • Kotiseutumuseolla Reissu-Veikon sottiisi musiikkitapahtuma 30.7.2023 klo 14:00

Lisää yhdistyksestä www.elijarviyhdistys.net sekä myös yhdistyksen facebook-sivuilla osoitteessa www.facebook.com/elijarviyhdistys. Facebookiin voivat viestejä, kommentteja ja päivityksiä lisätä kaikki jäsenet.

Näkemisiin vuosikokouksessa !
Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 2/2022

Hyvä Elijärven ranta-asukas !
Elokuu on hienoa aikaa kesässä, vaikka kesälomat ovatkin monien osalta jo vietetty ja koulutkin ovat alkaneet. Vesi on edelleen kesäisen lämmintä, metsät ovat täynnä marjoja ja sieniä. Kalaa nousee järvestä innokkaiden kalastajien toimesta, järven vesi on puhdasta, sinilevästä ei tietoakaan. Nautitaan siis jäljellä olevasta kesästä.

Kaislarantojen niittoa
Jo useampana vuonna Elijärvellä on käynyt kaislan ja vesikasvuston niittokone, joka on niittänyt kalastusosakaskunnan toimesta järven yhteisiä alueita ja ranta-asukkaiden tilauksista heidän omia rantojaan ja järven lahtia.
Keijo Liski oli tulossa taas Elijärvelle niittohommiin, mutta nyt niittokone on rikki ja korjausaikataulusta ei ole tietoa. Saattaa olla, että tänä kesänä ei tällaista yleistä niittoa saada toteutettua.
Jos niittokone on tulossa järvelle, siitä tiedotetaan vielä erikseen.

Vesistökasvillisuus
Mediassa on viime aikoina ollut runsaasti kirjoitusta kiehkuravesirutosta mm. Paimion Ankkalammessa ja Hiekkahelmessä. Oli epäilys, että Elijärvessäkin olisi Kanadanvesiruttoa eri puolilla järveä. Asia selvitettiin Valonian asiantuntijaorganisaation kanssa ja selvisi, että samannäköinen kasvi Elijärvessä on ahvenvita, joka on yleinen upokaskasvi järvissä eikä ole vieraslaji. Upokaskasvien poistaminen tulee tehdä huolella ja kaikki kerätty massa pitää kerätä pois vedestä rannalle kuivumaan.
Sen sijaan Kanadanvesirutto on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, jota ei saisi päästää ympäristöön. Nimi ”rutto” viittaa kasvin sitkeyteen ja nopeaan leviämiseen, koska rehevissä järvissä se voi muodostaa massiivisia kasvustoja. Kasvullinen levittäytyminen on hyvin tehokasta ja verson palaset voivat levitä uusille alueille luontaisesti aallokon, virtausten ja lintujen kuljettamana sekä ihmisen aiheuttamana veneiden, pyydysten ja muiden kalastusvälineiden mukana. Esimerkiksi pyydysten, veneiden ja kalastusvälineiden puhtauteen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Venetreffit
Venetreffit pidetään taas Suomen luonnon päivänä, elokuun viimeisenä lauantaina 27.8.2022 klo 16:00. Vuosikokouksessa sovittiin, että treffit ovat tänä vuonna Naustinniemen ja Mustankallion välissä, Narvinkarin tietämillä. Lähdetään taas kaikki mukaan ja skoolataan menneelle kesälle. Tänä vuonna järjestetään venetreffien yhteydessä kalastuskilpailu, lähinnä nuoremmalle väelle. Kaikki innokkaat kalastamaan omilla rannoillaan venetreffipäivänä ja julkaisemaan kuva saadusta kalasaaliista Elijärviyhdistyksen facebookkin. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan pieniä palkintoja, jotka jaetaan venetreffien yhteydessä.

Vuosikokous ja jäsenmaksu
Elijärvi-yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 9.7.2022 Yläneen Osuuspankin kokoushuoneessa. Kokoukseen osallistui tänä vuonna 21 henkilöä. Yhdistyksen puheenjohtajaksi kokouksessa valittiin jatkamaan Tuija Korhonen, os. Almanpolku 8, 21500 Piikkiö, puh. 040 536 7102.

Hallituksen muina jäseninä toimivat:
Varsinaiset jäsenet
Markku Auvinen
Terho Simola
Seija Koivusaari
Joel Lehtonen
Riitta Pahikkala
Jouko Lehtinen
Varajäsenet
Rauno Viitama
Niko Lehtonen
Lassi Vaisto
Tuomo Ekko
Heikki Koho
Tero Salakka

Yhdistyksen jäsenmaksuksi määrättiin 15,00 Euroa, joka toivotaan maksettavan 15.9.2022 mennessä. Maksuautomaatilla tai kotipäätteellä maksettaessa on viitenumero ehdottomasti mainittava.
Mikäli jäsenmaksulomakkeessasi on maksettavan summan kohdalla enemmän kuin 15,- Euroa, on sinulta viime vuoden maksu suorittamatta. Jos olet kuitenkin maksanut edellisten vuosien maksut, ota yhteyttä jäsenrekisterin hoitajaan Jouko Lehtiseen.
Jäsenmaksulomakkeessa on jäsenen rekisteritiedot, jotka ovat tallennettuna jäsenrekisteriin. Jos lomakkeessa on virheitä tai puutteita, ole hyvä ja ilmoita korjattavat tiedot samoin kuin osoitetietojen muuttuessa ilmoita muuttuneet tietosi jäsenkortistosta vastaavalle Jouko Lehtiselle, os. Raskinpolku 3 B 63, 20360 Turku, puh. 0400-728709, sähköposti: jleh@netti.fi.

Koska tänä päivänä on siirrytty yhä enemmän sähköiseen tiedonvälitykseen, olisi toivottavaa, että Elijärviyhdistyksen jäsenetkin ilmoittaisivat sähköpostiosoitteensa jäsenrekisteriin. Kun jäsenen sähköpostiosoite on yhdistyksen tiedossa, tulevat kaikki tiedotteet pelkästään sähköisenä.

Tärkeä tiedonlähde on myös Elijärviyhdistyksen nettisivut, josta löytyy yleistä tietoa järvestä, kalastuksesta yms. Nettisivut osoitteessa: www.elijarviyhdistys.net
Muista myös https://www.facebook.com/elijarviyhdistys

Hyvää loppukesää kaikille !
Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 1/2022

Hyvä Elijärven ranta-asukas !
Hyvää ja lämmintä kesää kaikille ranta-asukkaille.

Tulihan se kesä sieltä viimeinkin, vaikka tuntui, että kylmää kevättä vaan jatkuu ja jatkuu.
Yhdistyksen toimesta Elijärven jäiden lähtöä on seurattu yli 60 vuotta ja huhtikuun puolen välin paikkeilla jo arveltiin, tuleeko historian myöhäisin jäidenlähtö. Tietojemme mukaan vuonna 1985 jäät lähtivät vasta Äitienpäivän jälkeen 13.5. Keskimääräinen (pitkän ajan keskiarvo) jäidenlähtöpäivä on 21.4., joten tämän vuoden jäät lähtivät vain muutaman päivän keskiarvoa myöhemmin, eli 26.4.2022. Nyt kesäkuun alussa tuntuu jo mukava kesän lämpö ja järven vesikin lämpenee reipasta vauhtia.
Näyttää lupaavasti siltä, että kahden edellisen vuoden koronaepidemiasta olisi lähes päästy eroon ja elämä sen osalta palannee ennalleen. Elijärviyhdistyksen kokous päätettiin pitää heinäkuun alkupuolella, kun kesäkuun viikonloput ovat täyttyneet erilaisilla valmistumisjuhlilla, juhannuksella ja vielä kuun vaihteen säpinöillä. Kokouksessa esitetään yhdistyksen tilinpäätös ja toimintakertomus. Tilinpäätös perustuu yhdistyksen 97 hengen jäsenmäärän mukaisiin tuloihin ja menoihin.
Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous on päätetty pitää 9.7.2022 klo 12:00 alkaen Yläneen Osuuspankin kerhohuoneessa, Yläneellä. Kokouskutsu esityslistoineen ohessa. Parin poikkeusvuoden jälkeen kokouksessa taas kahvitarjoilu.

Yhdistyksen toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta päätetään vuosikokouksessa, mutta suunnitteilla on taas ”venetreffit” Suomen luonnon päivänä ja mahdollisesti siihen yhdistettyä muutakin ohjelmaa.
Muistutetaan myös jäseniä edelleen myynnissä olevista uniikeista Elijärvipaidoista. Paidat ovat hyvälaatuisesta 100% puuvillasta tehtyjä kotimaisia T-paitoja, jotka valmistaa meille Yläneen Nuppari. Saatavana on kokoja XS-XXXL miesten ja naisten malleja, sekä lapsille koot 100-140cm. Paitojen värivaihtoehdot ovat harmaa, musta, oranssi ja pinkki. Paitojen hinnat ovat 33 €/kpl aikuisten koot ja 16 €/kpl lasten koot.
Paidat pitää tilata sähköpostilla osoitteeseen tilaus@elijarviyhdistys.net tai tekstiviestillä numeroon 040 536 7102. Paidan hinta on maksettava tilattaessa Elijärviyhdistys ry:n tilille FI10 5536 0640 0060 70. Ilmoitathan tilauksessa maksajan nimen ja montako miesten/ naisten/ lasten paitaa maksat. Paitojen valmistumisesta saat tiedon paluuviestillä.

Yläneellä on jälleen totuttuun tapaan tapahtumia pitkin kesää, joihin myös kesäasukkaat ovat tervetulleita. Pöytyän kunta on lähettänyt kaikille kiinteistön omistajille Pöytyän kesälehden, josta tapahtumat selviävät. Tässä kuitenkin muutamia poimintoja:

  • kesätori aina lauantaisin klo 8:00-13:00
  • Yläneen Säpinät torilla lauantaina 2.7.2022, jossa ohjelmaa koko perheelle
  • Himolan kesäteatterissa ”Iso-Heikkilän isäntä ja hänen renkinsä Kalle” 26.6.2022 alkaen
  • kotiseutumuseolla Hiljan soitto perjantaina 15.7.2022 klo 18:00.

Lisää yhdistyksestä www.elijarviyhdistys.net sekä myös yhdistyksen facebook-sivuilla osoitteessa https://www.facebook.com/elijarviyhdistys. Facebookiin voivat viestejä, kommentteja ja päivityksiä lisätä kaikki jäsenet.

Näkemisiin vuosikokouksessa !
Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 3/2021

Syksy on saapunut Elijärvelle ja ilmat muuttuneet viileämmiksi, samoin järven vesi on jäähtynyt mukavista kesäisistä +28°C lämpötiloista lähelle kymmentä astetta. Silti edelleen monet käyvät vähintään kastautumassa, miksei myös ui pieniä lenkkejä. Median mukaan Pyhäjärvessä on sinilevää esiintynyt nyt vielä viileämmilläkin ilmoilla, mutta onneksi Elijärvessä ei tainnut menneenä kesänä olla ollenkaan sinilevää. Ainakaan mistään järven rannoilta ei kuulunut sen suuntaista informaatiota.

Vuosikokouksessa valittiin yhdistykselle uusi puheenjohtaja, eli Elijärviyhdistyksen 42 vuotisen historian neljäs puheenjohtaja aloitti toimikautensa. Täten historian kirjoihin merkitään yhdistyksen ensimmäinen naispuheenjohtaja, jonka myötä saataneen uusia, nuorempia näkökulmia yhdistyksen toimintaan. Alla uuden puheenjohtajan tervehdys.

Puheenjohtajan puheenvuoro
Elokuussa pidetyssä Elijärviyhdistys ry:n vuosikokouksessa minut valittiin puheenjohtajaksi. Kiitos luottamuksesta. Isovanhempani rakensivat Elijärven rannalle mökin jo 1950-luvulla. Olen siis saanut nauttia järvestä ja mökkeilystä koko ikäni. Kesäisin uiden, soudellen, sup-lautaillen ja uusimpana hankintana rannastamme löytyy vesitrampoliini. Talvisin käymme järvellä hiihtämässä, luistelemassa ja pulkkailemassa. Sukupolvelta toiselle mökkeilymme keskiössä on ollut ja tullee olemaan järvi ja sen mahdollistamat aktiviteetit ja luontoarvot.
Yhdistyksemme yhdeksi tarkoitukseksi on aikoinaan määritelty: ”suojella Elijärveä ja sen rantoja saastumiselta sekä huolehtia ympäristönsuojelusta”. Tämän näen yhdistyksemme yhdeksi tärkeimmistä tehtävistä, jotta voimme jatkossakin nauttia Elijärvestä vielä monien sukupolvien ajan.
Yhteistyötä odotellen sekä hallituksen että teidän kaikkien Elijärviyhdistyksen jäsenten
kanssa.
Hyvää syksyä toivotellen
Tuija Korhonen

Elijärvi-yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 21.8.2021 Yläneen Osuuspankin kokoushuoneessa. Kokoukseen osallistui tänä vuonna 18 henkilöä. Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen vuosikokoukselle määräämät asiat. Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi kokouksessa valittiin siis Tuija Korhonen, os. Almanpolku 8, 21500 Piikkiö, puh. 040 536 7102.

Hallituksen muina jäseninä toimivat:
Varsinaiset jäsenet
Joel Lehtonen
Riitta Pahikkala
Jouko Lehtinen
Markku Auvinen
Markku Häkkinen
Seija Koivusaari
Varajäsenet
Tuomo Ekko
Heikki Koho
Tero Salakka
Rauno Viitama
Jussi Tainio
Lassi Vaisto

Yhdistyksen jäsenmaksuksi määrättiin 15,00 Euroa, joka toivotaan maksettavan 8.10.2021 mennessä. Maksuautomaatilla tai kotipäätteellä maksettaessa on viitenumero ehdottomasti mainittava.
Mikäli jäsenmaksulomakkeessasi on maksettavan summan kohdalla enemmän kuin 15,- Euroa, on sinulta viime vuoden maksu suorittamatta. Jos olet kuitenkin maksanut edellisten vuosien maksut, ota yhteyttä jäsenrekisterin hoitajaan Jouko Lehtiseen.
Jäsenmaksulomakkeessa on jäsenen rekisteritiedot, jotka ovat tallennettuna jäsenrekisteriin. Jos lomakkeessa on virheitä tai puutteita, ole hyvä ja ilmoita korjattavat tiedot samoin kuin osoitetietojen muuttuessa ilmoita muuttuneet tietosi jäsenkortistosta vastaavalle Jouko Lehtiselle, os. Raskinpolku 3 B 63, 20360 Turku, puh. 0400-728709, sähköposti: jleh@netti.fi.

Koska tänä päivänä on siirrytty yhä enemmän sähköiseen tiedonvälitykseen, olisi toivottavaa, että Elijärviyhdistyksen jäsenetkin ilmoittaisivat sähköpostiosoitteensa jäsenrekisteriin. Tällöin myös yllättävät ja pikaisetkin tiedotteet saataisiin nopeasti perille jäsenistölle.
Kun jäsenen sähköpostiosoite on yhdistyksen tiedossa, tulevat kaikki tiedotteet pelkästään sähköisenä.

Elijärviyhdistyksen tänä keväänä uudistettuja, toimivampia nettisivuja päivitetään säännöllisen epäsäännöllisesti.
Sieltä löytyy mm. tietoa viimeisimmästä venetreffeistä, johon osallistui tänä vuonna lähes sata henkeä. Kuten myös yleistä tietoa järvestä, kalastuksesta yms., joten kannattaa aina joskus vierailla ja katsoa, onko tullut jotain uutta tietoa.
Nettisivut osoitteessa: www.elijarviyhdistys.net
Muista myös, että Elijärviyhdistyskin on Facebookissa (jonne kaikki tiedotteet tulevat yleensä ensimmäisinä): https://www.facebook.com/elijarviyhdistys

Hyvää syksyä kaikille !
Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 2/2021

Tiedote ranta-asukkaille liittyen omien loma-asuntorantojen ruoppaukseen

Jotkut jäsenistä tai muuten ranta-asukkaista ovat kyselleet omien rantojensa ruoppauksesta. Jos ranta-asukkaissa on kiinnostusta, voi Elijärviyhdistys toimia yhdyshenkilönä ja koordinoijana yhteishankkeelle. Suurempi määrä mökkiläisiä, jotka teettäisivät ruoppauksen samaan aikaan, saisi varmasti työn suorituksen halvempaan hintaan ja laitteistojen ym. kuljetuskustannukset jakautuisivat useammalle henkilölle, tullen tietenkin edullisemmaksi kuin yksittäiselle työn teettäjälle. Luonnollisesti myös ruoppaajien kiinnostus asiaa kohtaan on sitä suurempi, mitä enemmän työkohteita on samalla alueella.

Ruoppaajia ja ruoppausalan yrittäjiä löytyy Etelä-Suomesta ja jopa Varsinais-Suomesta useampia. Jos ruoppauksesta kiinnostuneella on jo valmiiksi tiedossa tai selvitettynä joku ruoppaaja, olisi tästä tiedosta koordinoinnissa apua. Lähinnähän olisi varmaankin kyse imuruoppauksesta siihen soveltuvalla kalustolla.

Elijärviyhdistyksen puolesta hankkeen yhdyshenkilönä ja tietojen kerääjänä on lupautunut toimimaan yhdistyksen varapj. Markku Auvinen puh. 044 709 0948; sähköposti: markku.auvinen49@gmail.com

Ilmoitathan mahdollisesta kiinnostuksestasi Markulle ensi tilassa, kuitenkin viimeistään syyskuun aikana.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) määräyksiä ruoppaukseen liittyen:
Ruoppauslupa/ -ilmoitus
Yli 500m3 ruoppaukselle tulee aina hakea lupa aluehallintovirastolta. Pienimmistäkin, enintään 500m3 koneellisesta ruoppauksesta on tehtävä ilmoitus VarsinaisSuomen ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle (Elijärven osakaskunta/ Jarmo Nyman) vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloitusajankohtaa. Ruoppausilmoituksen tekeminen on maksutonta.
Ruoppauslomake https://www.ymparisto.fi/download/noname/%7BC737C1F3-F1A3-4584-832DBFE808D86C95%7D/77000
Liite ruoppausilmoitukseen, naapureiden suostumus ja vesialueen omistajan suostumus
https://www.ymparisto.fi/download/noname/%7B16B42106-B767-4B8C-9115-FC69EF812E46%7D/77001

Ruoppausmassojen sijoittaminen
Ruoppausmassoja ei saa läjittää toisen maa-alueelle tai vesijätölle ilman omistajan suostumusta, eikä vesialueelle ilman aluehallintoviraston lupaa. Ruoppausmassojen asianmukainen läjitys tulee varmistaa, jotta ne eivät pääse takaisin vesistöön tulvan, aallokon tai sateen aikana. Läjitysalue ja työstä aiheutuneet jäljet on siistittävä ympäristöön sopivaksi. Irronnut kasvillisuus tulee kerätä pois vesistöstä ja sijoittaa asianmukaisesti. Ruoppauksessa ja läjitysmassojen sijoituksessa tulee erityisesti ottaa huomioon luonto- ja vesiympäristö maisema-arvoineen.

Työn ajankohta
Ruopata voi pääsääntöisesti 1.9.–30.4 välisenä aikana. Samentumisen ja muiden ruoppauksesta aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ruoppaustyö tulisi ajoittaa virkistyskäyttökauden ulkopuolelle. Pieniin ruoppauksiin syksy tai varhainen kevät sopivat hyvin, koska silloin vedenpinnat ovat järvissä yleensä alhaalla ja työ on helpompaa.

ELY-keskuksen Ruppauksiin ja niittoihin liittyviä neuvoja (pdf).

Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 1/2021

Hyvä Elijärven ranta-asukas !

Hyvää ja lämmintä kesää kaikille ranta-asukkaille.
Koronapandemia on edelleen tänä vuonnakin vaivannut maailmalla ja tuonut mukanaan
kaikenlaisia rajoituksia. Myös Suomessa ja Varsinais-Suomessakin. Välillä rajoituksia purettiin ja
sitten taas kiristettiin koronatilanne eri maakunnissa huomioiden.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti yhtiöille, osuuskunnille ja yhdistyksille annettiin oikeus
siirtää sääntömääräiset kokouksensa myöhempään ajankohtaan, syksylle. Kokouksien siirrosta
huolimatta yhdistysten hallitusten piti laatia tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. Näin myös
Elijärviyhdistyksen hallitus on toiminut ja laatinut tilinpäätöksen, joka yhdistyksen hallituksen
toimesta on hyväksytty esitettäväksi vuosikokouksessa. Tilinpäätös perustuu yhdistyksen 97
hengen jäsenmäärän mukaisiin tuloihin ja menoihin.

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous on päätetty pitää 21.8.2021 klo 12:00 alkaen Yläneen
Osuuspankin kerhohuoneessa, Yläneellä. Kokouskutsu esityslistoineen ohessa. Muistetaan kaikki,
että pienienkin hengitystieinfektion oireiden ilmetessä vuosikokoukseen ei saa osallistua ja
kokouksessa huomioidaan riittävät etäisyydet sekä käsi- ja yskimishygienia, koska tälläkin hetkellä
Varsinais-Suomi on koronaviruspandemian kiihtymisvaiheessa. Vuosikokouksessa on saatavilla
käsihuuhdetta ja kokouksessa suositellaan käytettävän maskia.

Järviveden korkeus on ollut koko vuoden pitkäaikaiskeskiarvojen yläpuolella. Jopa heinäkuun
ennätyshelteiden jälkeen ollaan vielä keskiarvon yläpuolella, tosin viime vuotiseen verrattuna
kolmisen senttimetriä alempana. Sadetta tietenkin kaivattaisiin, ettei veden haihtuminen järvestä
pääsisi liikaa laskemaan pintaa. Samoin luonto kaipaisi sateita ehdottomasti. Eri metsämarjojen
satoon kuivuus on jo ilmeisesti vaikuttanut ja sadot jäänevät pienemmiksi kuin aiempina vuosina.
Vaikka heinäkuu on ollut ennätyksellisen lämmin ja järviveden lämpötilakin nousi korkealle,
olemme toistaiseksi ilmeisesti välttyneet sinilevältä. Heinäkuun puolivälin jälkeen yhtenä päivänä
oli jotain levän tapaista järven pinnalla, mutta siitä otetun näytteen perusteella kyseessä ei ollut
sinilevää, ainakaan myrkyllistä. Jäsenistöltä mistään puolelta järveä ei ole tullut ilmoituksia
sinilevälautoista. Toivottavasti vältytään levältä tänäkin kesänä.

Yhdistyksen tarkoituksena on ollut perustamisesta lähtien toimia Elijärven ranta-asukkaiden
yhdyssiteenä niin kesäasukkaiden kuin paikallistenkin asukkaiden kesken, suojella Elijärveä ja sen
rantoja saastumiselta, huolehtia ympäristön suojelusta sekä työskennellä asukkaiden viihtyvyyden
lisäämiseksi.

Huomaathan, että Elijärviyhdistyksen kotisivut uudistettiin kevään aikana ja toimivammat sivut
päivitetään säännöllisesti ja sieltä löytyy aina uusimmat tiedot järven tilaan, kalastukseen tms.
liittyen. Käy osoitteessa www.elijarviyhdistys.net sekä myös yhdistyksen facebook-sivuilla
osoitteessa https://www.facebook.com/elijarviyhdistys. Facebookiin voivat viestejä, kommentteja
ja päivityksiä lisätä kaikki jäsenet.

Näkemisiin vuosikokouksessa !
Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 3/2020

Hyvä Elijärven ranta-asukas !

Syksy on saapumassa Elijärvellekin ja ranta-asukkaita tuntuu olevan ainakin arkisin entistä vähemmän. Vielä silti järven rannalla näkyy iltaisin valoja siellä ja täällä. Onhan syksyn marjakausi vielä parhaimmillaan.

Elijärvi-yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin poikkeusoloista johtuen vasta elokuussa, 1.8.2020 Yläneen Osuuspankin kokoushuoneessa. Lieneekö ajankohdasta johtuen, kokoukseen osallistui peräti 27 henkilöä. Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen vuosikokoukselle määräämät asiat.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi kokouksessa valittiin uudelleen Markku Auvinen, os. Kallentie 2, 21870 Riihikoski, puh. 044 709 0948.

Hallituksen muina jäseninä toimivat:
Varsinaiset jäsenet
Tuija Korhonen
Markku Häkkinen
Seija Koivusaari
Joel Lehtonen
Riitta Pahikkala
Jouko Lehtinen
Varajäsenet
Rauno Viitama
Jussi Tainio
Lassi Vaisto
Tuomo Ekko
Heikki Koho
Tero Salakka

Vuosikokouksessa myös kutsuttiin yhdistyksen edellinen, ansiokkaasti toiminut puheenjohtaja Ari Östberg yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi 24-vuoden puheenjohtajapestin päätteeksi.

Yhdistyksen jäsenmaksuksi määrättiin 15,00 Euroa, joka toivotaan maksettavan 16.10.2020 mennessä. Maksuautomaatilla tai kotipäätteellä maksettaessa on viitenumero ehdottomasti mainittava.
Mikäli jäsenmaksulomakkeessasi on maksettavan summan kohdalla enemmän kuin 15,- Euroa, on sinulta viime vuoden maksu suorittamatta. Jos olet kuitenkin maksanut edellisten vuosien maksut, ota yhteyttä jäsenrekisterin hoitajaan Jouko Lehtiseen.
Jäsenmaksulomakkeessa on jäsenen rekisteritiedot, jotka ovat tallennettuna jäsenrekisteriin. Jos lomakkeessa on virheitä tai puutteita, ole hyvä ja ilmoita korjattavat tiedot samoin kuin osoitetietojen muuttuessa ilmoita muuttuneet tietosi jäsenkortistosta vastaavalle Jouko Lehtiselle, os. Raskinpolku 3 B 63, 20360 Turku, puh. 0400-728709, sähköposti: jleh@netti.fi

Olisi toivottavaa, että kaikki Elijärviyhdistyksen jäsenet ilmoittaisivat sähköpostiosoitteensa jäsenrekisteriin. Tällöin myös yllättävät ja pikaisetkin tiedotteet saataisiin nopeasti perille jäsenistölle.
Kun jäsenen sähköpostiosoite on yhdistyksen tiedossa, tulevat kaikki tiedotteet pelkästään sähköisenä.

Yhdistys keksi uuden tapahtuman, joka toivottavasti yhdistäisi enemmän jäsenistöä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Elokuun viimeisenä lauantaina järjestettiin venetreffit keskellä järveä. Kaikkia ranta-asukkaita kutsuttiin saapumaan omilla veneillään järvelle, jossa sitten oltiin joko ankkurissa tai toisista veneistä kiinni pitäen kilisteltiin omilla juomillaan kuluneen kesän päätteeksi. Osanotto olikin mukava, järvelle saapui 24 venettä, neljä lauttaa ja kaksi kajakkia. Yhteensä vesikulkuneuvoissa oli 74 henkeä. Tapahtumasta on tarkoitus muodostaa perinne, ja saman päivän illalla juhlistetaan kesän päättymistä vielä elotulilla.

Elijärviyhdistys on päättänyt myös teettää T-paitoja, joissa on järven ääriviivat ja tekstit Yläne, Elijärvi.

Paidat tullaan teettämään Yläneen Nupparissa, eli haluamme myös kannattaa paikallista yritystä. Paitoja saa kuitenkin tilattua vain Elijärviyhdistyksen kautta. Paitoja on saatavana naisten kokoja XS…XXL ja miesten kokoja XXS…XXXL ja lasten koot 80-160cm. Paidat ovat aika reilun kokoisia, mutta kuitenkin suomalaisella mitoituksella.
Aikuisten paitojen hinnat ovat 30 euroa ja lasten paidat 16 euroa.
Paitojen tilaukset tehtävä kirjallisesti 1.11.2020 mennessä, joko sähköpostilla osoitteeseen tilaus@elijarviyhdistys.net tai tekstiviestillä numeroon 040 536 7102.
Paidan hinta on maksettava tilattaessa Elijärviyhdistys ry:n tilille FI10 5536 0640 0060 70.
Ilmoitathan tilauksessa maksajan nimen ja maksupäivän ja montako miesten/ naisten/ lasten paitaa maksat. Paidat on sitten noudettavissa 7.12.2020 alkaen Yläneen Nupparista (St1 huoltoasemaa vastapäätä toisella puolella Turku-Säkylä tietä, entisen grillin vieressä).

Paidan tilaustiedot löytyvät myös Elijärviyhdistyksen nettisivuilta ja Facebookissa, joissa kannattaa muutenkin vierailla katsomassa yhdistyksen päivityksiä. Nettisivut osoitteessa: www.elijarviyhdistys.net
Elijärviyhdistys Facebookissa (jonne kaikki tiedotteet tulevat yleensä ensimmäisinä): www.facebook.com/elijarviyhdistys

Hyvää kaunista syksyä kaikille !

Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 2/2020

Hyvä Elijärven ranta-asukas !

Hyvää ja lämmintä kesää kaikille ranta-asukkaille.

Koronapandemiasta ovat toivottavasti kaikki Elijärven rantojen asukkaat selvinneet terveinä ja myös valtioneuvoston päätösten mukaisesti pandemian vuoksi tehtyjä rajoituksia on purettu, joten palataan lähemmäs normaalia arkea. Elijärviyhdistyksen vuosikokous on perinteisesti ollut kesäkuun alussa, mutta nyt säädösten mukaisesti kokousta on siirretty. Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään 1.8.2020 klo 12:00 alkaen Yläneen Osuuspankin kerhohuoneessa, Yläneellä. Kokouskutsu esityslistoineen ohessa.

Yhdistyksen tarkoituksena on ollut perustamisesta lähtien toimia Elijärven ranta-asukkaiden yhdyssiteenä niin kesäasukkaiden kuin paikallistenkin asukkaiden kesken, suojella Elijärveä ja sen rantoja saastumiselta, huolehtia ympäristön suojelusta sekä työskennellä asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys on tänäkin vuonna antanut lausuntoja viranomaisille sekä tiedottanut kaikkia ranta-asukkaita ja rannoilla vierailijoita suosituksesta käyttää korkeintaan 5 hv:n tehoisia perämoottoreita, mieluiten kuitenkin sähköperämoottoreita. Rannoilla vierailijoita muistutetaan myös muista vesistöistä tuotujen veneiden ja pyyntivälineiden pesusta ennen järvelle tuontia.

Järviveden korkeus on vielä heinäkuun alussa melko hyvällä mallilla, ollen vähän korkeammalla kuin viime kesänä. Sadetta tietenkin kaivattaisiin, ettei veden haihtuminen järvestä pääsisi liikaa laskemaan pintaa.
Vaikka juhannuksen jälkeen oli todella lämmin jakso ja järviveden lämpötilakin nousi korkealle, olemme toistaiseksi ilmeisesti välttyneet sinilevältä. Ainakaan mistään puolelta järveä ei ole tullut ilmoituksia sinilevälautoista. Toivottavasti vältytäänkin levältä tänä kesänä.

Muistakaamme kaikki jäsenet toimia yhdistyksen sääntöjen mukaisesti ja huolehtia ympäristön suojelusta ja turvata viihtyisä ja puhdas ympäristö myös kaikille jälkipolville. Joten jätevesijärjestelmät kuntoon, jos jollakulla ne ovat vielä kesken, samoin jätteiden poiskuljetukset.

Huomaathan, että Elijärviyhdistyksen kotisivuja päivitetään säännöllisesti ja aina sieltä löytyy jotakin uutta tiedotettavaa. Käy osoitteessa www.elijarviyhdistys.net sekä myös yhdistyksen facebook-sivuilla osoitteessa www.facebook.com/elijarviyhdistys. Facebookiin voivat viestejä, kommentteja ja päivityksiä lisätä kaikki jäsenet.

Näkemisiin vuosikokouksessa !

Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 1/2020

Hyvää kevättä kaikille Elijärven ranta-asukkaille, kaikesta huolimatta.

Järven vesi on ollut koko talven ja kevään ennätyksellisen korkealla. Tälläkin hetkellä ollaan vielä n. 10cm ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Yhdistyksellä on ELY-keskuksen/ SYKEn tilastot järven veden korkeuksista vuodesta 1960 alkaen.
Olisi hienoa, jos vesi saataisiin pidettyä tällä korkeammalla tasolla. Ainakin parempi kuin viime kesän ja edellisen kesän alhainen veden pinnan taso.

Järven veden kirkkaus oli varsinkin syksyllä hienolla mallilla ja näkösyvyydeksikin viime vuonna mitattu jopa yli kaksi metriä. Tänä keväänä näkösyvyys ei ehkä ole aivan samaa luokkaa kuin syksyllä, mutta kuitenkin kohtuullisen hyvä.

Järvessä on viime kesinä todettu muutamia kertoja sinilevälauttoja ja –esiintymiä, jotka on vahvistettu laboratoriotutkimuksin. Samoin on esiintynyt kuusensuopursuruostetta, joka muuten on harmiton, mutta esteettisesti epämiellyttävä.
Viime syyskesällä varoitettiin jäsenistöä myös hyytelösammaleläimistä, joita tosin ei Elijärvessä ole tavattu, eikä toivottavasti tavatakaan, kunhan ihmiset muistavat puhdistaa huolellisesti mahdollisista muista vesistöistä tuomansa kalastusvälineet tai veneet.

Mahdollisista vieraslajien tai sinilevän tms. esiintymisistä pyydetään ilmoittamaan yhdistyksen jollekin hallituksen jäsenelle, jotta saadaan tieto levitettyä koko jäsenistölle.

Elijärviyhdistyksen vuosikokous on sääntöjen mukaisesti pidettävä kesäkuun aikana. Tänä vuonna poikkeusolojen johdosta vuosikokousta ei pidettäne kesäkuussa.
Valtioneuvosto on antanut 16.4.2020 esityksen yhtiöiden, osuuskuntien ja yhdistysten kokousten järjestämiseen liittyvästä väliaikaisesta sääntelystä. Ehdotuksen mukaan kokouksia voidaan myöhentää siten, että ne pidetään viimeistään syyskuun loppuun mennessä. Yhdistyksen hallituksen tulee kuitenkin laatia tilinpäätös viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.
Ehdotuksen mukaan mm. rekisteröidyn yhdistyksen kokoukseen voi osallistua tietyin rajauksin myös asiamiehen välityksellä. Yhdistyksen hallitus voi myös sallia etäosallistumisen jäsenille, vaikka niiden säännöissä etäosallistuminen olisi erikseen kielletty tai sitä ei olisi sallittu. Meidän säännöissähän ei etäosallistumisesta tai sähköisestä kokouksesta ole mainittu mitään.
Ehdotetuilla muutoksilla halutaan turvata yhteisöjen päätöksenteon häiriöttömyys ja turvallisuus koronaepidemian aikana. Lisäksi kokouksiaan siirtämällä yhteisöt voivat paremmin valmistautua jo nykyisin laissa sallittujen etäosallistumiskeinojen käyttöön.
Näin ollen yhdistyksen sääntömääräisestä vuosikokouksesta tiedotetaan jäsenistöä myöhemmin, kun koronatilanne Suomessa sallii kokoontumiset ja tiedämme tulevan kokouksen päivämäärän.

Muistathan, että Elijärviyhdistyksen kotisivuja päivitetään säännöllisesti ja aina sieltä löytyy jotakin uutta tiedotettavaa, kuten myös yhdistyksen facebook-sivuilla

Pysytään terveinä ja huolehditaan toisistamme!

Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus

Jäsentiedote 3/2019

Hyvä Elijärven ranta-asukas !

Kesä on mennyt ja odotellaan järven jäätymistä. Järven vedenpinnan korkeus on ollut melko hyvällä tasolla koko menneen kesän ja sinilevääkin löytyi vain pari kertaa eri puolilta järveä. Tai siis ainakin on pari tutkittua näytettä, joissa todettu olleen sinilevää.

Mutta kaikenlaisia eliöitä ja vieraslajeja on nykyisin liikkeellä ja leviävät aina uusiin kohteisiin. Helsingin Sanomissa oli 7.9.2019 artikkeli hyytelösammaleläimistä. Meillä ei Varsinais-Suomessa ole pahemmin havaintoja kyseisestä limaisesta hyytelökasasta, mutta Pirkanmaalla, Lempäälässä ja Vesilahdella on useampia havaintoja. ELY-keskus pyytää ilmoittamaan mahdollisista havainnoista ja varoittaa, että hyytelösammaleläimet voivat levitä muuallekin päin Suomea.

Hyytelösammaleläin esiintyi vain järvissä ja niissäkin kesäaikaan, jolloin veden lämpötilan on oltava yli 20 asteista. Eliö viihtyy parhaiten runsasravinteisissa järvissä ja ne kiinnittyvät yleensä vesikasveihin, kivikkoihin ja laiturien rakenteisiin. Loppukesästä ja syksyllä hyytelösammaleläin muodostaa lisääntymissoluja, jolloin eliö leviää todennäköisesti vesilintujen, veneiden ja muualta tuotujen huonosti puhdistettujen kalastusvälineiden mukana.

Sammaleläimet eivät ole vaarallisia, mutta melko vastenmielisen näköisiä ruskeita limamöykkyjä. Ne voivat kasvaa jopa jalkapallon kokoisiksi möykyiksi ja näyttävät jollakin tapaa sammakonkudulta. ELY-keskuksen mukaan hyytelösammaleläinten lisääntymistä voi estää keräämällä sammaleläinten yhdyskuntia pois vedestä ennen kuin ne alkavat tuottaa lisääntymissoluja loppukesällä. Havaitut eläimet tulisi nostaa maalle, jossa ne kuolevat helposti ja sen jälkeen ne voi vaikka kompostoida tai haudata maahan.

Tärkeää on myös, että kalastusvälineet, joihin sammaleläintä on kiinnittynyt, puhdistettaisiin huolella. Varsinkin, jos katiskoja tai verkkoja siirretään vesistöstä toiseen. Sama koskee tietysti myös veneitä, jotka tuodaan toisesta vesistöstä.

Nyt syksyllä vesi on kylmää ja hyytelösammaleläimiä ei varmaankaan Elijärvessä ole, mutta tulevina kesinä kannattaa kiinnittää huomio myös tällaisiin vieraslajeihin ja mahdollisista havainnoista voi ilmoittaa ELY-keskukselle tai www.vieraslaji.fi sivustolle ja lähettää näytteet yhteystiedoilla varustettuna Suomen ympäristökeskukselle.

Lisätietoja:
vieraslaji.fi sivusto
ELY-keskus.fi sivusto
HS:n artikkeli 7.9.2019

Hyvää talven ja joulun odotusta kaikille !

Elijärvi-yhdistys ry / Hallitus